U trendu

Kolumbija: Tri smrtna slučaja povezana s virusom zika

Kolumbijske vlasti saopštile su u petak uveče da su registrovana tri smrtna slučaja povezana s virusom zika, koji se širi Južnom Amerikom.

„Možemo da potvrdimo tri smrtna slučaja povezana s virusom zika. Kod tih pacijenata je otkrivena i neurološka bolest, Gijen-Bareov sindrom“, izjavila je direktorka kolumbijskog Instituta za zdravlje Marta Lusija Ospina.

Stručnjaci su ranije sumnjali da virus može da izazove Gije-Bareov sindrom, autoimunu bolest perifernog nervnog sistema.

Kolumbija je pored Brazila zemlja koja je u svetu najviše pogodjena epidemijom virusa zika za kojeg se sumnja da kod beba može da izazove mikrocefaliju, oštećenje rasta lobanje i mozga.

To je prvi slučaj da su vlasti jedne zemlje registrovale smrtni slučaj povezan s tom infekcijom.

Brazilski naučnici saopštili su danas da su pronašli tragove virusa u urinu i pljuvački, ali da to ne znači da su telesne izlučevine izvor zaraze.

SAD su prošle nedelje prijavile slučaj zaraze seksualnim putem u državi Teksas. Američke sanitarne vlasti su preporučile upotrebu prezervativa u slučaju seksualnog odnosa sa osobom koja je boravila u pogodjenim zemljama.

Za sada ne postoji lek niti vakcina protiv te bolesti. Leče se simptomi infekcije koji liče na grip s visokom temperaturom, glavoboljom i osipom po telu. Prvi simptomi se pojavljuju 12 dana posle ujeda komarca, koji su osnovni prenosioci zaraze.

Virus, identifikovan 1947. godine u šumama Ugande, do sada je najrasprostranjeniji bio na području Azije i Afrike, gde ima najviše komaraca, ali se do prošle godine nije smatralo da može da izazove ozbiljne posledice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar