U trendu

Komemoracija povodom 20. godiĆĄnjice NATO agresije

FRANKFURT – U Srpskom kulturnom centru u Ofenbahu na Majni u nedelju, 24. marta, odrĆŸana je u organizaciji izaslanstva Ministarstva odbrane Srbije u Nemačkoj komemorativna svečanost povodom 20. godiĆĄnjice NATO agresije na nekadaĆĄnju SR Jugoslaviju.

Kako su saopĆĄtili predstavnici srpske dijaspore u Nemačkoj, tim povodom otvorena je izloĆŸba „78 dana kroz 78 slika“ autora Andreje Lovića Andre koja je posvećena svim ĆŸrtvama NATO agresije.

Svečanosti su prisustvovali vojni izaslanik Srbije u Nemačkoj, pukovnik Dejan Cimbaljević, generalni konzul Srbije u Frankfurtu Branko Radovanović, protojerej-stavrofor Simon Turkić ispred Srpske pravoslavne parohije Frankfurt, kao i predstavnici Srpskog kulturnog centra Ofenbah, Centralnog saveta Srba u Hesenu, svih srpskih klubova i udruĆŸenja u regionu Rajna-Majna, kao i mnogobrojni građani.

Uz zvuk sirene za uzbunu odrĆŸan je minut ćutanja za sve stradale u zločinačkoj NATO agresiji.

U svom govoru, pukovnik Cimbaljević podsetio je na civilne i vojne ĆŸrtve NATO agresije i istakao da se ne smeju da zaboraviti njene ĆŸrtve, niti herojska borba građana Srbije te 1999. godine.

On je ukazao i na opredeljenje Srbije da ostane vojno neutralna.

„Vojska Srbije je danas profesionalna oruĆŸana sila koja se intenzivno modernizuje i koja kroz učeơće u mirovnim misijama UN aktivno doprinosi očuvanju mira i stabilnosti ĆĄirom sveta“, zaključio je Cimbaljević.

U okviru programa prikazan je i film „Vojska Jugoslavije u borbi protiv NATO agresije“ kao i nekoliko video priloga.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.