U trendu

Komersant: Pariz vraća Moskvi 1,16 milijardi evra za mistrale

Rusija i Francuska su postigle dogovor o refundiranju neisporučenih francuskih ratnih brodova tipa „mistral“, a ruski Komersant je danas objavio, pozivajući se na neimenovane izvore, da suma koju će Pariz vratiti Moskvi iznosi 1,16 milijardi evra.

Savetnik ruskog predsednika Vladimira Putina, Vladimir Kozin, izjavio je juče da su dve zemlje završile pregovore o vraćanju novca za dva broda ali nije naveo o kojoj sumi je reč.

Komersant danas navodi da su pregovore vodili ruski potpredsednik vlade Dmitrij Rogozin i francuski generalni sekretar za odbranu Luj Gotje, kao i da su završeni prošle sedmice.  

Konačni sporazum treba da bude potpisan početkom avgusta, navodi list.

Francuski predsednik Fransoa Oland izjavio je u ponedeljak da će narednih nedelja doneti odluku o isporuci dva broda „mistral“ Rusiji, nakon što je u novembru odlučio da do daljeg obustavi tu proceduru zbog uloge Rusije u ukrajinskoj krizi.

Prvi od dva broda, „Vladivostok“, trebalo je da bude isporučen polovinom novembra a drugi, „Sevastopolj“, u oktobru ove godine.

Ugovor, vredan 1,2 milijardi evra i sklopljen u junu 2011. godine, doveden je u pitanje od kada je Oland njihovu isporuku uslovio političkim rešenjem ukrajinske krize.

„Vladivostok“ je namenjen ruskoj floti na Pacifiku a „Sevastopolj“ ruskoj floti u Crnom moru, čija se baza nalazi u istoimenoj luci na poluostrvu Krim, koji je Rusija pripojila u martu 2014.

Svaki od tih brodova može da prenese do 16 helikoptera, 60 vozila i do 700 ljudi.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.