U trendu

Komersant: Ulazak Finske u NATO jedna od najneprijatnijih posledica vojne operacije u Ukrajini

Ulaskom Finske i Švedske u Severnoatlantsku alijansu dužina granice NATO sa Rusijom bi se udvostručila, a takav ishod bi za Moskvu bio jedna od najneprijatnijih geopolitičkih posledica vojnih operacija u Ukrajini, ocenjuje danas moskovski Komersant.

Za geopolitički položaj Rusije, za njenu stratešku stabilnost i bezbednost, dogadjaji u Finskoj imaju ogroman značaj, jer se upravo ovih dana rešava pitanje njenog ulaska u NATO, koji Moskva smatra izrazito neprijateljskim. Čini se da proces pridruživanja Helsinkija alijansi postaje nepovratan, piše dnevnik u komentaru.

U tekstu se podseća da je krajem prošle nedelje, 14. aprila vlada Finske objavila izveštaj o bezbednosti zemlje, u novoj epohi koja je nasatala posle 24. februara, odnosno nakon napada Rusije na Ukrajinu. Dodaje se da će parlament najverovatnije izglasati ulazak Finske u NATO, i da „po svemu sudeći, ne treba očekivati iznenadjenja“.

List ocenjuje će Finska, a najverovatnije i Švedska biti primljene u blok po ubrzanoj proceduri i da teško da se može očekivati da će neka zemlja staviti veto.

„Kao rezultat toga, dužina granica Rusije sa NATO će se odmah povećati za 1.340 km, više nego udvostručiti. Alijansa će se približiti Sankt Peterburgu, vojno-strateška situacija na Baltičkom i Severnom moru će se iz osnova promeniti“, piše dnevnik.

Jedan od razloga za vojnu operaciju u Ukrajini za Moskvu je bila potreba da se potencijalna vojna struktura NATO-a udalji od granica Rusije, podseća list i zaključuje da je „u slučaju Finske, Kremlj dobio upravo suprotan rezultat“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.