U trendu

Komesar: Važna evropska solidarnost u katastrofama

ATINA – Evropski komesar za pružanje pomoći Hristos Stilianides istakao je danas važnost evropske solidarnosti prilikom prirodnih katastrofa ističući da je pokrenut evropski spasilački mehanizam za gašenje požara na grčkom ostrvu Evija.

On je, posle razgovora sa grčkim ministrom za civilnu zaštitu Mihalisom Hrisohoidisom u Atini rekao da je, na osnovu iskustva koje ima kao komesar i na osnovu požara koje je video na mnogim mestima, uveren da je situacija na Eviji i dallje veoma teška.

Stilianides kaže da je neophodna priprema i prevencija protiv požara koji su posledica klimatskih promena, prenosi agencija ANA.

Grčka je zatražila pomoć od evropske organizacije za civilnu zaštitu, a kanadere su poslale Hrvatska, Italija i Španija.

Hiljade vatrogasaca bore se protiv šumskih požara u Grčkoj, a najveći je na ostrvu Evija, severno od Atine, koji i dalje bukti van kontrole.

Portal Katimerini je požar u centralnim delovima Evije nazvao velikom ekološkom katastrofom.

Navodi se da je požar obuhvatio front koji se proteže na 12 kilometara i da je proglašena vanredna situacija.

U Grčkoj su još sveža sećanja na katastrofalni požar kada je u junu prošle godine u letovalištu Mati u blizini Atine poginulo više od 100 ljudi.
Grčka se često tokom sušnih letnjih meseci suočava s požarima, a vlasti su upozorile na povećan rizik od izbijanja požara ove nedelje.

Aktivisti za zaštitu životne sredine smatraju da sve veći broj požara širom sveta predstavljaju zabrinjavajući simptom globalnog zagrevanja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.