U trendu

Komi će svedočiti pred odborom u Senatu

 Bivši direktor Federalnog istražnog biroa (FBI) Džejms Komi pristao je da svedoči pred odborom za obaveštajna pitanja u gornjem domu američkog Kongresa posle praznika Dan sećanja.

Predsednik odbora u Senatu Ričard Ber i senator Mark Vorner saopštili su u petak veče da će Komi odgovarati na pitanja odbornika na sednici otvorenoj za javnost.

Datum saslušanja nije još odredjen, ali je saopšteno da će to biti posle Dana sećanja, koji se obeležava 29. maja.

Ber je rekao da odbor želi da ispita Komija o njegovoj ulozi u pravljenju procene američkih obaveštajnih agencija o umešanosti Rusije u predsedničke izbore.

Prema jučerašnjem pisanju Njujork tajmsa, predsednik SAD Donald Tramp je rekao ruskim zvaničnicima da je Komi bio „potpuni ludak“ i da je njegovom smenom olakšan „veliki pritisak“ na njega.

Citirajući zvanični pisani izveštaj sa sastanka u Ovalnom kabinetu, koji je za list pročitao neimenovani zvaničnik, Njujork tajms navodi da je Tramp u razgovoru s ruskim ministrom spoljnih poslova i ambasadorom Komija nazvao ludakom.

„Suočio sam se s velikim pritiskom zbog Rusije. To je sada otklonjeno“, rekao je Tramp.

Šef Bele kuće se sa ruskim zvaničnicima sastao 10. maja, dan pošto je smenio Komija.

Vašington post je u petak pisao, pozivajući se na neimenovane izvore, da je visoki savetnik u Beloj kući pod istragom zbog moguće uloge u navodnoj povezanosti Trampovog izbornog štaba i Rusije. Ta osoba nije imenovana, ali je navedeno da je bliska Trampu.under scrutiny 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.