U trendu

Komšić za Tanjug: Pozitivne reakcije na angažman Jovanovića

SARAJEVO – Hrvatski član Predsedništva BiH i predsednik Demokratske fronte Željko Komšić, koji je za svog savetnika angažovao srpskog političara Čedomira Jovanovića, kaže da je u vezi sa tim u BiH čuo izrazito pozitivne reakcije, navodeći da je veliki deo javnosti to prepoznao kao pozitivan signal i usmerenje ka regionalnoj saradnji, naročito sa Srbijom.

Komšić je kazao da je Jovanović iskazao želju da pomogne BiH i izrazio uverenje da će uspeti u tome.

“U potpunosti delim Jovanovićevo mišljenje, kada kaže da stabilnost regiona direktno zavisi od naše spremnosti da na drugačiji način uređujemo naše odnose. Nigde nas neće odvesti potencijalno oživljavanje politike iz devedesetih godina, čemu su neki političari u regionu skloni”, rekao je Komšić.

Kako kaže, ti odnosi moraju, pre svega, biti iskreniji i bez skrivenih namera.

“Upravo gospodin Jovanović tome pristupa iskreno i sa najboljom namerom. Mišljenja sam da nam je svima u regionu, u cilju vraćanja poverenja, potreban jedan takav pristup. Bez poverenja nema iskrene saradnje, u protivnom, ostaćemo u nekom stalnom grču i tenziji”, istakao je on.

U razgovoru sa Tanjug, Komšić je komentarisao navode da BiH planira da postavi žicu na granici sa Srbijom zbog priliva migranata rekavši da je njihov predlog da oružane snage BiH sa svojom tehnikom i resursima pomognu nadzoru ilegalnih migracija.

On objašnjava da to ne znači da će vojska fizički izaći na graniću već da će, kako kaže, u sklopu svojih ovlašćenja pomagati nadležnim organima, graničnoj policiji BiH, s ciljem nadzora i kontrole ilegalnih migracija.

“Ove migracije nisu samo problem pojedinih opština, kantona i entiteta, već su problem države BiH, regiona Zapadnog Balkana, te čitave Evrope. Zaista smo, za razliku od nekih drugih država, pokazali humanost, i to ne samo institucije Bosne i Hercegovine, nego i njeni građani”, kazao je Komšić.

On kaže da je i predsedavajući BiH Milorad Dodik, pre nekoliko meseci, kada je migrantska kriza bila na vrhuncu, sam predlagao i apelovao da vojska izađe na granicu.

Na pitanje kada očekuje da će se formirati vlast u BiH, Komšić kaže da su glavna prepreka političke snage koje, kako kaže, ne poštuju zakone i odluke institucija države BiH.

“Kada politike koje to zanemaruju budu poštovale zakone i odluke institucija BiH, vlast će odmah moći da se formira. Jednostavno, ne možete dati poverenje mandataru za sastav novog Veća ministara, koji unapred kaže da on neće poštovati ranije donete odluke i zakone države Bosne i Hercegovine”, naveo je Komšić.

Upitan da prokomentariše najavu predsednika Slovenije Boruta Pahora o donošenju deklaracije kojom bi se pozvala EU da na proširenje Zapadnog Balkana gleda kao na geopolitičko pitanje, Komšić kaže da je svako proširenje EU deo političkog spektra odlučivanja u EU.

“Slovenija je država Evropske unije koja, zbog naše zajedničke istorije, možda i najbolje poznaje situaciju na Zapadnom Balkanu. Očigledno je da su prepoznali geopolitičke tendencije nekih drugih centara moći izvan Evropske unije, te da bi se Evropska unija trebala baviti suštinskim, a ne tehničkim aspektima, procesa pristupanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji”, rekao je Komšić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar