U trendu

Kondoliza Rajs specijalni izaslanik SAD za Balkan?

Bivša državna sekretarka SAD Kondoliza Rajs glavni je kandidat za američkog specijalnog izaslanika za Balkan, navodi „Sputnjik“ pozivajući se na neimenovani izvor.

Navodi se da je „insistiranje Kosova na ucešću Amerike u dijalogu izmedu Beograda i Prištine samo vrh ledenog brega u planovima koje SAD ima za Zapadni Balkan“ i da je „u središtu priče ne samo uključivanje Amerike u briselske pregovore, već i oživljavanje i instalacija ideje, koja je pre nekoliko godina potekla iz Vašingtona, o imenovanju njihovog specijalnog izaslanika za Balkan“.

Prema saznanjima „Sputnjika“, sada je „glavni kandidat za tu poziciju Kondoliza Rajs“, a izvor navodi da je „cilj jasan: americka “kontrola“ Rusije putem njihove “čvrste ruke“ na Kosovu i u Bosni i Hercegovini, a sve preko leđa Srbije“.

Ovaj izvor je izneo tvrdnju da „Amerika ne želi da se meša direktno u pregovore“ i da je „njen cilj da faktički nadgleda završni proces u vezi sa Kosovom, ali i da reši pitanje BiH, pre svega zbog politickih procesa u Republici Srpskoj“.

„Izbor Kondolize Rajs za novog “igrača“ za Balkan zadovoljio bi i demokrate i republikance u Americi, a dodatni poen joj je to što važi i za dobrog poznavaoca Rusije“, ocenio je sagovornik „Sputnjika“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar