najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Konferencija o izbegličkoj ruti preko Mediterana i Balkana 8. oktobra

Konferencija o izbegličkoj ruti preko Istočnog Mediterana i Zapadnog Balkana biće održana u Luksemburgu 8. oktobra sa glavnim ciljem jačanja solidarnosti sa zemljama koje snose najveći teret tokova izbeglica iz Sirije i osiguranja urednog upravljanja kretanja izbeglih i migranata tom rutom, saopštila je danas Evropska komisija.

Kako se navodi u saopštenju, konferencija će biti održana na nivou ministara spoljnih i unutrašnjih poslova Evropske unije i njihovih kolega iz zemalja Zapadnog Balkana, Turske, Jordana, Libana, zemalja koje nisu u Šengenskom prostoru, a učestvovaće i predstavnici relevantnih EU i UN agencija i Međunarodna organizacija za migracije.

U saopštenju se navodi da nedavni događaji i izbeglička kriza bez presedana jasno ukazuju na potrebu za odlučnim, koordinisanim i koherentnim odgovorom.

Sadašnja situacija utiče između ostalog na bezbednost, javni red i stvara socijalne tenzije u tranzitnim zemljama i zemljama konačne destinacije i ima ogromnu ljudsku cenu, navodi se u saopštenju i ukazuje na potrebu da se solidarnošću i partnerstvom odgovori na taj izazov.

Na konferenciji će biti razmatrano povećanje podrške zemljama u kojma izbeglice prvo traže azil i u kojima se nalazi najveći broj sirijskih izbeglica, kao što su Turska, Jordan i Liban da bi im se pomoglo da se suoče sa tim pritiskom.

Biće reči i o poboljšanju kapaciteta za prijem, registraciju i procesuiranje u svim pogođenim tranzitnim zemljama da bi se osigurala zaštita onima koji na nju imaju pravo i da bi se vratili oni kojima nije potrebna međunarodna zaštita.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike