U trendu

Kongres podržava sankcije Rusiji i Iranu

Predsedavajući Predstavničkog doma američkog Kongresa Pol Rajan izjavio je danas da podržava nastojanja da se brzo usvoji zakon za uvođenje novih sankcija Rusiji i Iranu, koje je Senat SAD usvojio skoro jednoglasno, ali je do zastoja došlo zbog proceduralnog problema u Predstavničkom domu.

„Podržavam sankcije“, rekao je Rajan na konferenciji za novinare, prenosi Rojters.

On je dodao da je predsedavajućem Odboru za spoljne poslove Predstavničkog doma Edu Rojsu, republikancu, veoma stalo da se usvoji taj zakon.

Republikanska većina Predstavničkog doma američkog Kongresa, naime, nije izglasala novi paket sankcija protiv Rusije, već je nacrt zakona uputila na procenu Odboru za spoljne poslove.

Kongresmen Eliot Engel, demokrata, koji je i član spoljnopolitičkog odbora Predstavničkog doma, izrazio je zabrinutost da će vraćanje nacrta zakona Odboru dati priliku administarciji američkog predsednika Donalda Trampa da ublaži zakon.

Engel je naveo da će taj potez usporiti proces i dati Beloj kući vremena da „zamagli“ ključne napore za pozivanje Kremlja na odgovornost.

Američki Senat je sa 98 glasova za i dva glasa protiv odobrio prošle nedelje nove sankcije protiv Rusije i Irana.

Sankcije protiv Rusije „dodate“ su u vidu amandmana na predlog zakona o Iranu da bi se ubrzalo njihovo usvajanje i otežalo moguće odbijanje predsednika Donalda Trampa da potpiše zakon.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.