Kongres SAD noćas nastavlja zasedanje na kojem će biti potvrdjena pobeda Bajdena

Kongres SAD će noćas nastaviti zasedanje na kojem treba da bude potvrdjena pobeda kandidata demokrata Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima, pošto je kompleks očišćen od nasilnih pristalica odlazećeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa Nensi Pelosi rekla je da je takvu odluku donela uz konsultacije sa ministarstvima odbrane i pravde i potpredsednikom SAD Majkom Pensom koji predsedava zajedničkom sednicom oba doma, navodi Asošiejted pres.

Pelosi je navela da će dan koji bi uvek bio „deo istorije“ biti upamćen po „sramotnoj slici zemlje koja se raširila svetom“.

Desetine Trampovih pristalica upale su tokom dana u zgradu Kongresa SAD u vreme zasedanja i privremeno sprečile zakonodavno telo da potvrdi pobedu Bajdena na predsedničkim izborima.

Policija ih je posle četvoročasovne okupacije Kongresa proterala iz te oblasti.

Tokom nasilja Trampovih pristalica, u Kongresu je iz vatrenog oružja ranjena žena koja je kasnije podlegla povredama. O tom incidentu nije poznato više detalja.

Desetine Trampovih pristalica upale su u Kongres oko 14.00 (20.00 po centralnoevropskom vremenu) nakon demonstracija protiv izbornih rezultata, a članovi oba doma su evakuisani.

Sukobi demonstranata i policije izbili su nedugo nakon što se Tramp obratio hiljadama pristalica na protestu ispred Kongresa i usijao atmosferu ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima.

„Nećemo im dozvoliti da ućutkaju vaše glasove“, rekao je Tramp pristalicama ispred Kongresa.

Na zajedničkom zasedanju Predstavničkog doma i Senata Kongresa SAD noćas će biti nastavljeno objavljivanje glasova takozvanih elektora po saveznim državama.

Na izborima 3. novembra glasači se nisu opredeljivali direktno za Trampa ili Bajdena, već su birali elektore, demokrate ili republikance, koji su 14. decembra formalno birali predsednika tajnim glasanjem. Mediji su objavili da je Bajden tada dobio potrebnih 270 od 538 elektorskih glasova.

Nakon što bude objavljeno kako su glasali elektori jedne savezne države, članovi Kongresa mogu da ulože prigovor na takav ishod.

Ako pismeni prigovor na rezultat u jednoj saveznoj državi podnese najmanje po jedan član oba doma Kongresa, zajedničko zasedanje se prekida i Predstavnički dom i Senat se razilaze.

Dva doma odmah nastavljaju odvojena zasedanja. Debata o prigovoru na glasove elektora u jednoj saveznoj državi može da traje najviše dva sata, a potom sledi glasanje.

Da bi prigovor bio usvojen, a glasovi elektora u toj državi poništeni, potrebno je da za to glasa većina u oba doma.

Pošto demokrate imaju većinu u Predstavničkom domu Kongresa, nema izgleda da bi pobeda Bajdena nad Trampom mogla da bude osporena.

Ako Bajden bude imao najmanje 270 elektorskih glasova posle objavljivanja rezultata u svih 50 saveznih država i Distriktu Kolumbija, i očekivanih prigovora, njegova pobeda će biti i zvanično potvrdjena.

Bajden treba da stupi na dužnost predsednika 20. januara.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.