U trendu

Kongres SAD odobrio zakon o zajmu i najmu oružja Ukrajini

VAŠINGTON – Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je predlog zakona koji predviđa uprošćavanje mehanizma za isporučivanje odbrambene tehnike Ukrajini i drugim zemljama Istočne Evrope.

Prethodno je Senat odobrio nacrt zakona početkom aprila i sada još ostaje da ga potpiše američki predsednik Džozef Bajden, prenosi Rojters.

„Zakon o zajmu i najmu za odbranu demokratije u Ukrajini 2022. “ izglasan je u četvrtak sa 417 prema 10, tri nedelje nakon što je prošao kroz Senat uz jednoglasnu podršku, a po proceduri on se sada upućuje u Belu kuću da predsednik Bajden potpiše zakon, navodi britanska agencija.

Merom se oživljava program iz vremena Drugog svetskog rata koji je Vašingtonu dozvoljavao da pozajmi ili iznajmi vojnu opremu američkim saveznicima, a u ovom slučaju, pomoć će ići onima koji su ugroženi invazijom Rusije, kao što su Poljska i druge zemlje istočne Evrope, kao i Ukrajina.

Predstavnički dom je usvojio zakon istog dana kada je Bajden zatražio od Kongresa da odobri još 33 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu, uključujući više od 20 milijardi dolara za oružje, municiju i drugu vojnu pomoć, prenosi Rojters.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.