najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Konstruktivna uloga Srbije u izbegličkoj krizi

Srbija treba da u saradnji sa EU nastavi da konstruktivno pristupa izbegličkoj krizi i da unapredi kapacitete za prihvat izbeglica, ali i da radi na rešavanju pitanja neosnovanih zahteva za azil koje njeni građani podnose u EU, piše u izveštaju Evropske komisije o napretku.

“Srbiji treba odati priznanje za konstruktivan pristup u dosadašnjem odnosu prema migrantskoj krizi”, navodi se u delu izveštaja o poglavlju 24 – Pravda, slobode i bezbednost.

U narednih godinu dana Srbija treba da “u tesnoj saradnji sa članicama EU nastavi da konstruktivno pristupa” u reagovanju na “migiratornu krizu” i unapredi sistem upravljanja migracijama i azila.

Srbija treba da unapredi i prilagodi kapacitete za prihvat i smeštaj izbeglica i migranata, kao i da obezbedi stručno osoblje na centralnom i lokalnom nivou za pitanje migracija, navodi se u izveštaju.

Srbija se, pošto se graniči sa zemljama EU, suočava sa prilivom izbeglica i drugih migranata, a rešavanje toga, kao i kontrola granice, predstavlja značajan izazov za srpske vlasti i opterećenje za njen inače nedovoljno razvijen sistem azila.

Konstatuje se da je Srbija uložila značajne napore u obezbeđivanju pomoći i smeštaja izbeglica i migranata.

Od januara do septembra 169.156 migranata je registrovano u tranzitu kroz Srbiju, a 546 podnelo je zahtev za azil, navodi se u izveštaju.

U tom periodu 16 osoba je dobilo azil, a 14 supsidijarnu zaštitu, dok je u 28 slučajeva doneta negativna odluka.

Navodi se da Srbija u okviru sistema azila raspolaže sa 810 kreveta a da bi pimenom plana u oblasti migracija koji je vlada usvojila u septembru, trebalo da znatno proširi te kapaciteta.

U izveštaju se navodi da je neophodno preduzeti što pre mere kako bi se unapredilo obrađivanje zahteva za azil i razvio mehanizam koji će omogućiti da se izdvoje osobe kojima je potrebna zaštita od ekonomskih migranata.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike