U trendu

Konte najavio niz reformi i rigorozan budžet za 2019.god.

RIM – Italijanska koaliciona vlada predstaviće ove jeseni niz strukturnih reformi, a budžet za 2019. godinu biće „ozbiljan, rigorozan i hrabar“, izjavio je danas italijanski premijer Đuzepe Konte.

On je u videu objavljenom na Fejsbuku rekao da će njegovi ministri pokušati da skrate birokratiju i postave borbu protiv siromaštva kao prioritet, prenosi Rojters.

„Od septembra nas čekaju važni izazovi. Oni koji su ključni za oživljavanje zemlje i privrede. Da bismo to učinili pripremamo niz strukturnih reformi temeljnih za privredni rast i društveni razvoj“, rekao je Konte.

Kako se navodi, među planiranim merama su pojednostavljenje pravila koja se odnose na dodelu ugovora o javnim radovima, nova antikorupijska pravila i ubrzanje pravosudnog sistema, što je, kako Konte kaže, važno za strane investitore.

Takođe, Konte je najavio i reformu poreskog zakona i uvođenje takozvane „građanske plate“, koja podrazumeva obezbeđeni prihod do 780 evra mesečno za najsiromašnije.

Prema njegovim rečima, Vlada koju čine pokret Pet zvezdica i Liga, usvojiće sve mere kako bi se borila protiv „apsolutnog siromaštva“ koji pogađa pet miliona stanovnika Italije.

Konte je dodao i da budžet za 2019. godinu neće ugroziti fond za „strateške sektore“ poput zdravstva, obrazovanja i istraživanja.

Mnoge mere najverovatnije će biti uvršćene u budžet za 2019. godinu koji bi trebalo da bude predstavljen EU do sredine oktobra.

Rojters navodi da finansijska tržišta sve više strahuju da će Italija nastojati da odustane od restrikcija nametnutih od strane EU kako bi platila svoje „ambiciozne planove“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.