Konte otišao kod predsednika Italije da podnese ostavku

RIM – Italijanski premijer Đuzepe Konte otišao je jutros kod šefa države da podnese ostavku, nadajući se da će mu se pružiti prilika da pokuša da sastavi novu koalicionu vladu i ponovo stekne parlamentarnu većinu, javlja Rojters.

Konte je prošle nedelje izgubio apsolutnu većinu u gornjem domu paralementa, Senatu, pošto su poslanici iz koalicione stranke Italija Viva, na čelu s bivšim premijerom Mateom Rencijem, redom podneli ostavke nezadovoljni vladinim rešavanjem korona krize i ekonomske recesije.

Konteovi napori da u redove koalicije privuče centrističke i nezavisne senatore, kako bi se popunila praznina koju je ostavio Renci, nisu imali uspeha, pa premijeru nije preostalo ništa drugo nego da podnese ostavku i zvanično otvori krizu vlade koja će mu dati više vremena da dođe do dogovora.

Očekuje se da će predsednik Serđo Matarela prihvatiti ostavku i održati hitne konsultacije sa liderima partija kako bi ispitao političko raspoloženje.

Ukoliko bude smatrao da bi Konte mogao da dobije potrebnu podršku za sastavljanje nove vlade, Matarela će mu dati nekoliko dana da pokuša da finalizuje dogovor i sastavi novi kabinet.

Međutim, ako ne uspe, Matarela će morati da izađe sa alternativnim kandidatom koga smatra sposobnim da napravi koaliciju koja će funkciopnisati. U slučaju da sve opcije padnu u vodu, moraće da raspiše vanredne izbore, dve godine pre roka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.