U trendu

Korbin: Postoji veza izmedju terorizma i ratova

 Lider britanske Laburističke partije Džeremi Korbin rekao je da postoji veza izmedju britanskih vojnih akcija u inostranstvu i pojačane ekstremističke pretnje u zemlji.

On je dodao da mnogi eksperti, uključujući i britanske obaveštajne profesionalce, vide povezanost terorizma i ratova koje je Britanija podržavala, poput rata u Libiji.

Korbin je izjavu dao u kampanji za parlamentarne izbore 8. juna koja je nastavljena nakon trodnevne pauze zbog terorističkog napada u Mančesteru u kome je poginulo 22 ljudi.

Policija, koja i dalje traga za osobama povezanim s bombašem Salmanom Abedijem, danas je uhapsila još jednog čoveka u vezi s napadom, a u pritvoru je već sedam ljudi starosti od 18 do 38 godina pod sumnjom da su prekršili Zakon o terorizmu.

Još uvek niko nije optužen za povezanost s napadom, a jedan uhapšeni dečak (16) i žena (34) su pušteni bez optužnice.

Vlasti istražuju moguće veze Abedija sa ekstremistima u Mančesteru, Evropi, severnoj Africi i na Bliskom istoku, a nivo bezbednosne uzbune u zemlji je „kritičan“, što znači da se veruje u mogućnost novog napada.

Posebne mere bezbednosti će biti sprovedene za sutrašnje finale kupa Engleske u fudbalu kao i za druge sportske dogadjaje.

Britanska policija koja radi na slučaju je nakon kratkog zastoja zbog curenja podataka u medije nastavila sa deljenjem informacija sa američkim kolegama jer su dobili uveravanja od vlasti SAD da će poverljivi podaci biti zaštićeni.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike