U trendu

Kovačevski-Rama: Zajedno u NATO i zajedno nastavljamo u EU

SKOPLJE – U Skoplju se danas održava zajednička sednica vlada Severne Makedonije i Albanije, a premijer Dimitar Kovačevski i Edi Rama su u obraćanju poručili da su dve zemlje zajedno ušle u NATO i da će zajedno nastaviti ka EU.

Premijera Ramu i članove albanske vlade na aerodromu u Skoplju je dočekao Kovačevski uz najviše državne i vojne počasti.

Najavljeno je da će na ovoj, drugoj po redu zajedničkoj sednici vlada dveju zemalja, biti potpisani sporazumi i memorandumi između ministarstava koji se odnose na jačanje saradnje u više segmenata, posebno u oblasti energetike i infrastrukture.

„Često komuniciramo sa albanskim premijerom Edi Ramom i imam osećaj da smo danas svi kod kuće“, rekao je Kovačevski.

Makedonski premijer je podsetio da je bila potrebna vizija da se dve države vide kao deo celine, kao i lideri koji gledaju unapred da bi se, kako je rekao, to moglo videti sutra.

„Zajedno možemo više. Bilateralni odnosi sa Albanijom nikada nisu bili bolji nego danas. Mi smo primer kako komšije treba da sarađuju. Uspešno prevazilazimo krize u okviru Otvorenog Balkana i Berlinskog procesa. Zajedno hodamo u NATO-u i zajedno smo zakoračili i na put evropskih integracija. Podrška Edija i cele vlade u Briselu je neprocenjiva. Evropska unija je konačno shvatila da je njen strateški interes da Zapadni Balkan bude deo evropske porodice“, rekao je Kovačevski.

Rama je na početku zajedničke sednice vlada dveju zemalja kazao da se danas sastaju u drugačijem vremenu kada, kako je naveo, „rat Vladimira Putina u Ukrajini otvara rane, juri ljude iz njihovih rodnih mesta i domova, a sve je to prava provokacija da se Zapad baci na kolena“.

A, a mi smo, dodao je Rama, deo tog Zapada.

„Rat u naše dve zemlje nije došao sa bombama ili fizičkim uništenjem, već sa stratosferskim cenama na svetskom tržištu i velikom inflacijom. U tom kontekstu, sve je jasnije da nema drugog načina da se suočimo sa izazovima vremena osim saradnje i zajedničkog prilagođavanja novonastaloj situaciji“, kazao je Rama, preneo je portal MKD.

S druge strane, dodao je, srećemo se u drugom kontekstu, a to su naši zajednički napori da budemo deo evropske porodice. „Premostili smo jaz i torturu i pripremili se za početak pregovora. Proces je počeo i to je veliki korak napred. Verujem da će sve želje da budemo zajedno sa drugim zemljama EU biti ispunjene i da ćemo napraviti korak napred na samitu EU-Zapadni Balkan početkom decembra ove godine u Tirani“, rekao je Rama.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.