U trendu

Kovčeg sa telom Tutua stigao u katedralu u Kejptaunu

KEJPTAUN – Kovčeg sa telom južnoafričkog teologa i borca protiv aparthejda, nadbiskupa Dezmonda Tutua, dopremljen je jutros u katedralu Svetog Đorđa u Kejptaunu, gde će biti položen dva dana kako bi građani odali poslednju počast velikanu.

Tutu, dobitnik Nobelove nagrade za mir, koji je širom sveta cenjen zbog principijelne borbe protiv vladavine belaca, umro je u nedelju u 90. godini.

Njegov jednostavni kovčeg od borovine sa drškama od užeta, prekriven belim karanfilima, unet je u crkvu koja je predstavljala sigurno utočište za aktiviste i borce protiv aparthejda tokom represivne vladavine bele manjine, prenosi agencija Rojters.

Članovi porodice sačekali su kovceg ispred ulaza u crkvu, odakle je šest sveštenih lica u crnim odorama odnelo zatvoreni kovceg do unutrašnjosti svetilišta.

Tutu, koji je tražio najjeftiniji kovčeg i nije želeo nikakve velike troškove sahrane, biće kremiran, a njegovi ostaci sahranjeni iza propovedaonice u katedrali Svetog Đorđa, koju je često koristio da propoveda protiv rasne nepravde.

Javnost će imati priliku da vidi Tutuovo telo između 9 sati ujutru po lokalnom vremenu i 17.00 časova tokom današnjeg dana i sutra, a uoči masovne sahrane planirane za subotu, na kojoj će, kako se očekuje, predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa održati govor.

Za danas su planirani i pomeni za Tutua u Johanesburgu i Pretoriji.

Tutu je dobio Nobelovu nagradu za mir 1984. godine kao priznanje za njegovo nenasilno protivljenje vladavini bele manjine.

Deceniju kasnije, bio je svedok kraja tog režima i predsedavao je Komisijom za istinu i pomirenje kako bi otkrio zločine pocinjene pod tim režimom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.