U trendu

Kraj medijskog podilaženja protestima „Žutih prsluka“?

PARIZ – Tokom protesta u Parizu, upućen je niz uvreda, od kojih neke antisemitske, na račun poznatog francuskog filozofa Alena Finkelkrota (Alain Finkielkraut), čime je, konstatuje AP, skrenuta pažnja na ekscese u okviru sve više podeljenog pokreta „žutih prsluka“.

Uvrede koje su Filozofu dobacivane iz kolone uključivale su reči kao što su „Cionista“, „Idi u Tel Aviv“ i „Mi smo Francuska“.

Finkelkrot je na početku protesta „žutih prsluka“, koji su krenuli u novembru, iskazao simpatije prema tom pokretu, ali ih je u nedavnom intervjuu za „Figaro“ kritikovao.

Predsednik Francuske Emanuel Makor poručio je na tviteru da su te antisemitske uvrede „apsolutna negacija onoga što jesmo i što nas čini velikom nacijom“. Slične poruke uputili su i članovi vlade.

Sam Finkelkrot je izjavio da je prilikom protesta osetio „apsolutnu mržnju“ i da je osetio olakšanje kada je policija intervenisala.

Bernar-Anri Levi, takođe poznati francuski filozof, osudio je antisemitski napad na Finkelkrota.

„U Francuskoj 2019 – napali mali nacisti napali su francuskog pisca“, napisao je on i izrazio očekivanje da će ta šokantna scena srušiti i poslednje ostatke nedodirljivosti koju su „žuti prsluci“ uživali u medijima.

Nasilje je obeležilo većinu protesta „žutih prsluka“, koji su započeli zbog poskupljenja benzina, da bi se razvili u masovni pokret protiv predsednika Emanuela Makrona.

Taj pokret, koji je sve više podeljen, ima sada problem da održi zamah, kao i podršku javnosti koja je u početku bila jaka.

AP konstatuje da je u Francuskoj sve više onih koji se glasno pitaju koliko dugo će trajati protesti „žutih prsluka“, koji odvlače resurse snaga bezbednosti i slabe privredu zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.