U trendu

Kraj nepotizma: Ko u Francuskoj zaposli ženu – 3 godine zatvora!

Francuski parlament je danas usvojio zakon o moralnosti političkog života, kojim se zabranjuje političarima da zapošljavaju članove svojih porodica, što je prvi veći zakonodavni poduhvat predsednika Emanuela Makrona.

Zakon zabranjuje ministrima, poslanicima i članovima lokalnih vlasti da zapošljavaju venčane ili nevenčane supružnike, roditelje i decu pod pretnjom kazne od tri godine zatvora i 45.000 evra. Makron je obećao brzo usvajanje tog zakona nakon što je predsednička kampanja dovela u pitanje podobnost nekih kandidata.

Posebno je bio pogođen kandidat desnice Fransoa Fijon, osumnjičen da je svojoj supruzi i deci obezbedio fiktivne poslove parlamentarnih saradnika.

Zakon su podržala 383 poslanika, troje je bilo protiv a 48 uzdržano. Poslanici vladajuće većine su aplaudirali nakon glasanja o zakonu. Ministarka pravde Nikol Belube je čestitala na „veoma pozitivnom signalu sugrađanima“. Komunistički poslanik Pjer Darevil je prokomentarisao da je „slon rodio miša“.

Sledeće srede će se pred parlamentom naći još jedan zakon o moralizaciji kojim će biti ukinuta dodatna finansijska sredstva koja su poslanici do sada mogli da usmeravaju u zajednice i društva po svojoj želji.

(Beta)

1 komentar
  1. verujem u bolje sutra

    eh kad bi eu stisla srbiju da taj zakon primeni, gospodja guvenerka bi odmah dobila moderno prugasto odelo

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike