U trendu

Krajnja desnica vodi na regionalnim izborima u Francuskoj

Ankete agencija za istraživanje javnog mnjenja pokazuju da ekstremno desničarski Nacionalni front vodi u današnjem prvom krugu regionalnih izbora u Francuskoj, što predstavlja novi udarac vladajućim socijalistima predsednika Fransoa Olanda.

Agencije Ifop, Opinjenvej (OpinionWay) i Ipsos zasnovale su svoje projekcije na prebrojanim glasovima u odabranim lokalnim samoupravama, i ona pokazuju da je izrazito antiimigracijski Nacionalni front na nivou cele zemlje osvojio između 27 i 30 odsto glasova. 

Sledi konzervativna Republikanska partija bivšeg predsednika Nikole Sarkozija, a tek zatim vladajući socijalisti.

Današnji izbori na kojima je moglo da glasa oko 45 miliona Francuza, održani malo više od tri nedelje posle smrtonosnih terorističkih napada u Parizu, protekli su u neuobičajeno napetoj atmosferi koja je po svemu sudeći išla na ruku konzervativnim kandidatima i krajnjoj desnici.

Ali iako je Nacionalni front danas dobio značajnu podršku, nije izvesno da li će stranka takav uspeh zabeležiti i 13. decembra u drugom krugu izbora za rukovodstva 13 francuskih regiona.

Prema projekcijama, Sarkozijevi konzervativci po broju osvojenih glasova su na drugom mestu sa 27 odsto.

Socijalisti, koji su trenutno na čelu gotovo svih regiona,  osvojili su, prema proceni agencija, izmedju 22 i 24 odsto glasova.

Popularnost predsednika Francuske Fransoa Olanda ponovo je skočila posle napada u Parizu, nakon što je intenzivirao vazdušne udare na Islamsku državu u Siriji i uveo vanredno stanje u Francuskoj. Njegova stranka, medjutim, gubi podšku birača posto vlada nije uspela da smanji stopu nezaposlenosti i podstakne privredu.

Regionalni izbori u Francuskoj poslednji su pre predsedničkih 2017. godine i smatraju se pokazateljem političkog pravca u kojem se zemlja kreće.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.