U trendu

Kraljevske porodice zalivskih zemalja poseduju imovinu od milijardu funti u VB

LONDON – Kraljevske porodice zalivskih država, uključujući Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate i Katar, poseduju imovinu vrednu više od milijardu funti u Velikoj Britaniji preko ofšor kompanija na Džersiju i Britanskim Devičanskim ostrvima, otkriva „Gardijan“.

Skoro 200 nekretnina, uključujući hotele, londonske vile i seoska imanja, pripada malim, ali izuzetno bogatim dinastijama, prema analizi novog vladinog registra koji otkriva ko stoji iza ofšor kompanija koje poseduju imovinu u Velikoj Britaniji.

Među članovima kraljevske porodice koji imaju imovinu preko ofšor entiteta su šeik Mansur, vlasnik fudbalskog kluba Mančester Siti, članovi vladajuće porodice Al Saud u Saudijskoj Arabiji i porodica al-Tani koja kontroliše Katar.

Najskuplje je imanje u Suriju od 150 miliona funti koje je, prema zemljišnim dokumentima, u vlasništvu supruge šeika Mansura – Manal bint Mohamed al Maktume.

Šeik Mansur, koji je zamenik premijera UAE, poseduje 17 drugih prava na zemljišta preko Džersija, uključujući stan u Londonu i zemljište u Mančesteru.

Drugi vladar, Turki bin Salman Al Saud, deveti je sin kralja i brat de fakto vladara zemlje, Mohameda bin Salmana.

Turki Al Saud je vlasnik kompanije Monkrif Holdings, koja poseduje 18 nekretnina u Londonu, uključujući stanove u Pinto Toueru u Najn Elmsu.
Članovi katarske kraljevske porodice su, takođe, koristili ofšor jurisdikcije za imovinu u Velikoj Britaniji.

Šeik Tani bin Abdulah al Tani, član dinastije koja vlada Katarom od 19. veka, poseduje 12 kompanija u registru prekookeanskih subjekata, a sve su sa sedištem na Britanskim Devičanskim ostrvima.

Te kompanije poseduju 16 nekretnina, uključujući sedmospratnu kancelariju u Grejt Portland ulici u Londonu, kupljenu za 127 miliona funti 2018, prema evidenciji zemljišnih knjiga.

Carstvo šeikove imovine, takođe, uključuje poslovnu zgradu od 48 miliona funti u londonskoj Ulici Sautvark, objekte na tri adrese ukupne vrednosti 31 milion funti u Sohou i sedište tehnološke kompanije Soni u ulici Grejt Malboro.

Drugi član dinastije Mohamed Kalifa al-Tani, kupio je blok od 27 stanova na obodu parka Sent Džejms u blizini Bakingemske palate, za 139 miliona funti 2019. godine.

Prethodna „Gardijanova“ analiza pokazala je da katarska dinastija poseduje britansku imovinu vrednu oko 10 milijardi funti, uključujući prestižnu imovinu kao što su Šard i Herods.

Ukupno, članovi vladajućih porodica Saudijske Arabije, UAE, Katara, Jordana i Bahreina poseduju skoro 200 nekretnina u vrednosti od najmanje milijardu funti preko ofšor kompanija na Britanskim Devičanskim ostrvima, Džersiju, Gernziju i Panami.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar