U trendu

Kraljica zvanično prihvatila Kameronovu ostavku

Kraljica Elizabeta druga prihvatila je ostavku Dejvida Kamerona na mestu britanskog premijera, saopštila je danas Bakingamska palata.

Kameron je u pratnji supruge i troje dece došao u Bakingemsku palatu da preda ostavku, a ubrzo zatim stigla je i njegova naslednica na mestu premijera Tereza Mej kojoj će kraljica poveriti mandat.

Kameron je pre odlaska kod kraljice poslednji put napustio Dauning strit broj 10, svoju rezidenciju tokom šest godina na mestu premijera, i poželeo svojoj zemlji „koju toliko voli“ da nastavi da bude uspešna.

„Moja jedina želja je da ova velika zemlja koju toliko volim nastavi da bude uspešna“, rekao je on u obraćanju ispred rezidencije, tokom koga se zahvalio Britancima, svojoj supruzi i svojoj deci.

„Bila je velika čast služiti ovoj zemlji šest godina i mojo stranci tokom gotovo 11 godina“, rekao je Kameron. On je postao predsednik britanske vlade 2010, a šef Konzervativne partije 2005. godine.

Rekao je da se raduje da će ga naslediti žena na tom mestu, Tereza Mej, koja je bila njegova ministarka unutrašnjih poslova, ocenivši da će ona biti „jak i stabilan“ vodja.

„Nije uvek bilo lako… ali naša zemlja je danas jača“, rekao je Kameron i pohvalio ekonomski učinak svoje  vlade.

Kameron je najavio ostavku 24. juna, dan posle referenduma na kome su Britanci glasali da izadju iz Evropske unije.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.