U trendu

Kregar: Pupovac je pomiritelj i zato je odabran za žrtvu

ZAGREB – Predsednik SDS S i poslanik u saboru, Milorad Pupovac, danas je meta u Hrvatskoj, veterani ga prozivaju da se izjasni o Domovinskom ratu, a u pismima čitalaca pozivaju se svi Srbi da se izjasne, ili nemaju šta da traže u Hrvatskoj, kaže Josip Kregar i dodaje da je Pupovac zapravo meta, a cilj je premijer Andrej Plenković.

U tekstu za hrvatski portal Autograf, Kregar, ugledni hrvatski sociolog i publicista, kaže da je Pupovac odabran kao žrtva i zato što je pomiritelj, a to, ističe, mnogima smeta.

„On (Pupovac) je Srbin, ali to nije pravi razlog. Pravi razlog napada je to da se ruši vlada, da se izmišlja neprijatelj“, piše Kregar i dodaje da se na nivou svakodnevnog života događaju incidenti, postoji strah i stigmatizacijski pritisci, što varira od grada do grada, od regije do regije.

Srbi su se, ukazuje, iselili, i dalje se iseljavaju, srpske kuće i imanja mogu se kupiti za bagatelu, a ostaju samo starci.

Kregar ističe da onima koji žele da sruše Plenkovića su potrebni egzaltirani neprijatelji koji pale hrvatsku zastavu, jer onda greh nije razbijati ćirilične ploče.

Smeta im izjava da Hrvatskom vladaju dobrovoljci i Crkva, dve visoko organizovane grupe čiji se uticaj ne može sakriti, piše autor i dodaje da „novac pokazuje interes“ i da su upravo te grupe „organizovana opozicija vladi, ne valjda SDP“.

„I šta bi Pupovac trebalo da kaže. Da je na strani istine i da osuđuje zločine. Sve zločine. Ali od njega se traži da osudi srpske zločine, te bi on od organizatora protesta (najavljenog u Vukovaru za 13. oktobar) trebalo da traži isto:osudu svih zločina, pa i zločina koje su počinili Hrvati“, navodi autor.

Zapravo, piše Kregar, Pupovac bi trebalo da podrži zahtev za kažnjavanje ratnih zločina jer, podseća, u Hrvatskoj se ratni zločinci šetaju ulicama čak i kada služe zatvorske kazne.

„Institucije ne rade svoj posao. Zato imamo proteste“, naveo je Kregar i precizira da je da je pravi problem u Hrvatskoj zapravo instrumentalizacija srpskog pitanja.

Recimo, ističe, kad ste političar Srbin iz Hrvatske, onda možete biti meta kritike zašto ćutite ili, pak, zašto ne ćutite

Prema ratnim zločinima, ističe Kreger, treba ići istom merom i za Hrvate i za Srbe, bez obzira na statistike i ko je počeo. Odgovaraju, ukazuje, počinioci.

U Hagu su, podseća, odgovarali (ne svi) nalogodavci.

„Pogledajte njihove statistike. Kako je ismejana izjava da hrvatski vojnik ne može učiniti zločin jer je napadnut, jer se brani. Sada se ta neinteligentna izjava želi pretvoriti u javni stav i politiku“, navodi Kregar i konstatuje da „ako protest ovakvog tipa nije pritisak na pravosuđe, šta bi onda bio pritisak na nezavisni sud“.

Ukazuje i da nije lako biti Srbin u Hrvatskoj, te dodaje da to nije problem dvostrukog identiteta koji se rešava Teslinom formulom o srpskom rodu i hrvatskoj domovini.

„Uostalom, Srbi u Hrvatskoj pretežno govore čistim hrvatskim književnim jezikom, o hrvatskim kraljevima znaju više nego o svetom Savi i Nemanjićima, završili su hrvatske škole i rade u hrvatskim institucijama, plaćaju poreze, važni su u hrvatskoj kulturi“, kaže Kregar.

Pupovca opizuje kao inteligentnog, odmerenog, koji govori izvrsnim književnim naglaskom, razumno i razumljivo.

„Njegovim napadačima smeta takav, artikulisan i odmeren. Pokušali su već sto puta sa sarkazmom i izmišljanjem nadimaka. Nije upalilo. Sad primenjuju taktiku lova, puštaju zapenjene pse goniče, a na čeki uživaju lovci i predsednik njihovih saveza“, piše Kregar.

Zaključuje da je već postalo uobičajeno da Srbe treba mrzeti, da su „zli i agresori, zločinci po ćudi i poreklu“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar