U trendu

Kremlj: Ako dobijemo zahtev Britanaca, razmotrićemo ga

MOSKVA – Moskva je spremna da razmotri zahtev britanskih istražitelja da dođu u zemlju i ispitaju dvojicu Rusa, koje London optužuje za pokušaj ubistva bivšeg dvostrukog agenta Sergeja Skripalja, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Postoji mehanizam pravne pomoći, koji je regulisan bilateralnim dokumentima i međunarodnim pravom. Ako primimo zvanican zahtev iz Londona, njega će sigurno razmotriti ruska strana, strogo u skladu sa zakonom“, rekao je Peskov.

On je, međutim, dodao da je „Rusija od početka naglašavala svoju želju da sarađuje kako bi razjasnila okolnosti toga šta se desilo u Solzberiju i otkrila krivce“, ali da je „britanska strana oštro odbijala takvu saradnju“.

Britanija je prošle nedelje optužila Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova za pokušaj ubistva Skripalja i njegove kcerke Julije uz pomoć nervnog agensa „novičok“, podseća AP.

Boširov i Petrov rekli su u četvrtak na ruskoj televiziji da su se u Solzberiju, gde se incident dogodio, u martu zatekli kao turisti i da ih London pogrešno optužuje za pokušaj ubistva.

Istovremeno su istakli da očekuju izvinjenje i da su biznismeni u fitnes industriji te da nemaju nikakve veze s vojnim obaveštavanjem.

Britanija je u petak kritikovala intervju sa tom dvojicom Rusa, rekavši da je to „napad na inteligenciju javnosti“ i „duboko uvredljivo“.

Peskov je rekao da još nije imao vremena da odgleda intervju i da ne zna da li ga je ruski predsednik Vladimir Putin video.

On je naglasio da Kremlj nema nikakve veze sa organizovanjem tog intervjua.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike