U trendu

Kremlj: Branićemo Ruse u UKR, brinemo zbog šizme pravoslavaca

MOSKVA – Kremlj je danas saopštio da će politički i diplomatski braniti Ruse i ljude koji govore ruskim jezikom u Ukrajini od bilo kakve ilegalne aktivnosti, prenosi Rojters koji navodi da je objava stigla u trenutku istorijskog ukrajinskog odvajanja od Ruske pravoslavne crkve, prenosi Rojters.

Navodi se da je portparol Dmitrij Peskov kazao novinarima da je Kremlj duboko zabrinut zbog pokušaja šizme (raskola) u pravoslavnoj crkvi.

„Mi smo upoznati sa čvrstom i doslednom reakcijom Ruske pravoslavne crkve na te odluke, koje su donete juče u Konstantinopolju (sedištu Vaseljenske patrijaršije u Istanbulu). Rekli smo više puta da smo veoma zabrinuti zbog planova za preduzimanje koraka koji bi mogli da podele hrišćanski pravoslavni svet“, rekao je Peskov, prenosi TAS S.

Navodi se da je portparol Kremlja dodao da „ruske svetovne vlasti ne mogu da se mešaju u međucrkveni dijalog, nikada to nisu činile i neće u budućnosti činiti“.

Vaseljenska patrijaršija najavila je da će priznati autokefalnost (samostalnost) ukrajinske pravoslavne crkve, odnosno njenu nezavisnost od Moskovske patrijaršije.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Anonimni

    …dosta …ove Komedije…da li Neko misli da je narod tolika Budala…sve se zna ali sve se jos cuti…

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike