U trendu

Kremlj: Nije moguće zaključiti ko stoji iza napada u Idlibu

Novi izveštaj Francuske u kojem se sirijska vlada optužuje za smrtonosni hemijski napad početkom meseca nije dovoljan da bi se dokazalo ko stoji za tog napada, saopštio je danas Kremlj.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao novinarima da stav Rusije prema tom napadu ostaje nepromenjen i da je „nepristrasna međunarodna istraga jedini način da se utvrdi istraga o tome šta se dogodilo u blizini Idliba“, preneo je AP.

„Smatramo da je nemoguće izvući zaključak o tome ko je odgovoran za napad bez sprovedene međunarodne istrage“, istakao je Peskov, navodi Tas s.

Kremlj je reagovao nakon što je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Mark Ero objavio da su francuske obaveštajne službe zaključile da su snage lojalne sirijskom predsedniku Bašaru el Asadu izvršile napad nervnim gasom sarinom početkom meseca na severu Sirije, kao i da je sam Asad ili neko njemu blizak to naredio.

Ero je izneo delove izveštaja obaveštajne službe o napadu 4. aprila u Idlibu kom je ubijeno 87 osoba.

„Nema sumnje da je upotrebljen gas sarin. Takođe nema sumnje što se tiče odgovornosti sirijskog režima s obzirom na koji je način sarin proizveden“, rekao je Ero novinarima posle predstavljanja izveštaja francuskih obaveštajnih službi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.