U trendu

Kremlj: Opozicija u Siriji povezana s terorizmom

Međunarodna koalicija predvođena SAD nije uspela da identifikuje ni jednu opozicionu snagu koja se bori protiv sirijskog predsednika Bašara el Asada, a da nije povezana s terorizmom, izjavio je portparol ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrij Peskov u intervjuu Bi-Bi-Siju (BBC).

„Nažalost nijedan naš partner nije uspeo da identifikuje ozbiljnu opoziciju koja nije povezana s terorizmom, ekstremistima, Islamskom državom, Al Kaidom i sličnim organizacijama“, rekao je Peskov dodajući da je zbog toga bilo važno spasiti Siriju.

On je kazao da je „važno sačuvati teritorijalni i politički integritet Sirije“ i ne dopustiti da taj region „upadne u noćnu moru kolapsa i hegemonije terora“, prenela je ruska novinska agencija TASS.

Peskov je odbacio tvrdnje novinara Bi-Bi-Sija da Rusija pokušava da podrži Asadov režim u Siriji, rekavši da da ona to ne čini, već da „pokušava da spase Siriju od terorista i ekstremističkih organizacija“.

Portparol ruskog predsednika rekao je da koalicija predvođena SAD duže od godinu dana sprovodi vazdušne napade, a da je rezultat toga „veći deo, odnosno dve trećine teritorije Sirije koja je pod kontrolom Islamske države“.

On je dodao da je neefikasnost SAD i njenih saveznika dovela do odluke Moskve da podrži vladine snage u Damasku.

„Pomalo je rano da govorimo o konkretnim rezultatima, međutim prvi znaci uspešne ofanzive sirijske vojske su vidljivi i postoji mala nada da će vremenom uspeti da sačuvaju metar po metar, kilometar po kilometar svoje zemlje od terorista i ekstremističkih bandi“, rekao je Peskov u intervjuu koji će u potpunosti biti objavljen u ponedeljak.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.