U trendu

Kremlj: Pokušaj legitimizacije uzurpacije vlasti u Venecueli

MOSKVA – Moskva smatra da pokušaji pojedinih država da „legitimizuju uzurpciju vlasti u Venecueli“ predstavljaju mešanje u unutrašnje poslove u te zemlje, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je dodao da političku krizu u Venecueli mogu da reše samo Venecuelanci, prenosi TAS S.

„Nametanje bilo kakvih rešenja ili nastojanje da se legitimizuje pokušaj uzurpacije vlasti je, s naše tačke gledišta, direktno i indirektno mešanje u unutrašnje poslove Venecuele“, rekao je Peskov.

Evropske zemlje, među kojima su Španija, Francuska, Švedska, Velika Britanija, Danska i Austrija, priznale su opozicionog lidera Huana Gvaida za privremenog predsednika Venecuele i pozvale ga da raspiše nove predsedničke izbore.

Taj potez usledio je nakon što je istekao rok od osam dana, koji su evropske zemlje dale predsedniku Nikolasu Maduru da raspiše nove predsedničke izbore.

Evropske zemlje, među kojima su Nemačka, Francuska, Španija i Britanija, postavile su Madurovoj vladi osmodnevni ultimatum da raspiše nove predsedničke izbore, saopštivši da će u suprotnom, kao i SAD i druge zemlje, priznati Gvaida za predsednika.

Ultimatum Maduru istakao je sinoć.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.