Kremlj potvrdio sastanak Putin – Erdogan u Sankt Peterburgu

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan doputovaće 9. avgusta u Sankt Peterburg gde će se sastati s predsednkom Rusije Vladimirom Putinom, potvrdio je danas Kremlj najavu turske vlade.

To će biti prvi susret Erdogana i Putina da normalizuju odnose posle gotovo godinu dana krize.

“Ovo je prva posete posle incidenta koji se dogodio u našim odnosima… i pošto su dva lidera uspela da okrenu list. Možemo da kažemo da im neće nedostajati tema za razgovor”, rekao je novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Tursko rušenje ruskog aviona iznad tursko-sirijske granice novembra prošle godine je izazvalo ozbiljnu krizu. Rusija je na to odgovorila blokadom uvoza turskih poljoprivrednih proizvoda i drugim ekonomskim merama.

Posle višemesečne razmene optužbi izmedju dva lidera, rusko-turski odnosi su se smirili početkom jula kada je Erdogan poslao Putinu pismo izvinjenja. Posle pokušaja puča u Turskoj Putin je telefonom razgovarao s Erdoganom, izrazio nadu da će brzo biti vraćena stabilnost i zatražio od njega da osigura bezbednost ruskih turista.

U okviru tog otopljavanja odnosa turska ministarska delegacija imala je danas sastanke u Moskvi u nastojanju da ponovo pokrene saradnju. Diplomatska kriza je zatvorila poljoprivrednu trgovinu i dovela u pitanje važne projekte kao što je gasovod Turski tok.

“Mi smo danas ovde da normalizujemo situaciju i naše odnose što je pre moguće i što je brže moguće”, rekao turski vicepremijer Mehmet Šimšek na sastanku sa svojim ruskim kolegom Arkadijem Dvorkovičem. Šimšek je najviši turski zvaničnik koji je posetio Moskvu od početka krize.

Današnji razgovori u Moskvi nisu doneli nikakve konkretne pomake, ali je turski ministar ekonomije Nihat Zejbekdži rekao da Ankara želi da nastavi dva velika projekta: nuklearnu centralu Akuju i gasovod Turski tok za transport gasa iz Rusije preko Crnog mora do Tursku.

“Turski tok u potpunosti odgovara interesima Turske i realizacijom tog projekta bi isporuke gasa ka Turskoj bile pouzdanije”, rekao je u saopštenju ruski ministar energije Aleksandar Novak.

Broj dva ruske energetske grupe Gasprom, Aleksandar Medvedev, rekao je da je ostvaren “napredak” u razgovorima i naveo da će rokovi za realizaciju projekta biti odredjeni posle sastanka dva predsednika 9. avgusta.

Ali ukidanje ruskog embarga na neko tursko voće i povrće, rekao je ruski ministar ekonomije Aleksej Ulijukajev, mora da ide u fazama, i malo je verovatno da će se to desiti pre sastanka u Sankt Peterburgu.

Ponovno približavanje dve zemlje omogućilo je vraćanje ruskih turista na turske plaže, mada Moskva još nije odobrila čarter letove za Tursku.

(Beta)

Ostavite komentar