U trendu

Kremlj i Tramp demantovali susret na Islandu

Tim budućeg predsednika SAD i Kremlj demantovali su da Donald Tramp planira sastanak s ruskim predsednikom Vladimirom Putina na Islandu.

Britanski list Sandej tajms je preneo da Tramp takođe želi da obnovi odnose sa Kremljom, i da će se sa Putinom sastati na Islandu, gde je 1986. godine održan samit na kojem su se sastali tadašnji predsednici SAD i Sovjetskog Saveza, Ronald Regan i Mihail Gorbačov, što je označilo početak otopljavanja odnosa između dve sile.

Neimenovani Trampov portparol izjavio je da je ta vest potpuno netačna, dok je porparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da za sada nije bilo razgovora o tom sastanku.

Pozivajući se na neimenovane izvore, Sandej tajms je naveo da Moskva „blagonaklono gleda“ na sastanak Tramp i Putina.

S druge strane, vlada Islanda saopštila je da nije upućena u planove o sastanku dvojice lidera, ali je poručila da je spremna da organizuje taj susret i tako doprinese poboljšanju odnosa Vašingtona i Moskve.

Tramp ne krije simpatije prema Putinu i rezervisan je prema tvrdnjama američkih obaveštajnih službi da Moskva stoji iza hakerskih napada na sajt Demokratske stranke koji su navodno doprineli Trampovoj pobedi na predsedničkim izborima 8. novembra, navodi agencija Frans pres.

Budući američki predsednik rekao je u petak u intervjuu za Vol strit džornal da bi Vašington mogao da ukine sankcije Moskvi ako Rusija pomogne SAD u borbi protiv džihadista Islamske države.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.