U trendu

Kremlj – Trampu: Nećemo mi početi trku u naoružanju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da Rusija nikada nije započela niti će započeti trku u naoružanju, objavila je agencija RIA novosti, a preneo Rojters.

Britanska agencija dodaje da je ruski predsednik Vladimir Putin ranije danas kazao da ga ne uznemiravaju planovi novoizabranog predsednika SAD Donalda Trampa za jačanje američkog nuklearnog arsenala.

Tramp je danas, na pitanje da razjasni jučerašnju poruku na Tviteru o potrebi za jačanjem nuklearnih kapaciteta SAD, odgovorio: „Neka bude trke u naoružanju“, objavio je MSNBC.

„Sve ćemo ih nadmašiti na svakom koraku i nadživećemo ih sve“, kazao je Tramp u intervjuu za tu američku televizijsku mrežu.

Trampov portparol Spajser rekao je istovremeno za NBC da „neće biti trke u naoružanju zato što će se druge zemlje urazumiti“, kao i da te zemlje treba da shvate da Tramp neće dozvoliti da „podrivaju SAD“.

Spajser je za „Foks njuz“ kazao da je novi šef Bele kuće svojim tvitom o potrebi za jačanjem američkih nuklearnih kapaciteta upozorio druge zemlje.

„Bio je odgovor mnogim zemljama. Rusija, Kina i drugi pričaju o proširenju svojih nuklearnih kapaciteta“, rekao je Spajser za „Foks njuz“, prenosi AP.

Rojters javlja da su akcije proizvođača uranijuma i kompanija koje se bave tehnologijom nuklearnog goriva skočile danas nakon Trampovog komentara. Agencija navodi da nije jasno šta je bio njegov povod, ali primećuje da je upućen istog dana kada je ruski predsednik Vladimir Putin kazao da njegova zemlja treba da pojača svoje nuklearne snage.

Novi šef Bele kuće poručio je juče na Tviteru da njegova zemlja mora u velikoj meri da ojača i proširi svoje nuklearne kapacitete.

„SAD moraju u velikoj meri da ojačaju i prošire svoje nuklearne kapacitete sve dok se svet ne urazumi u vezi sa nuklearnim oružjem“, naveo je Tramp.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.