U trendu

Kremlj zabrinut zbog prekida odnosa RPC i Konstantinopolja

MOSKVA – Kremlj je zabrinut zbog prekinutih odnosa između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije i nada se da će biti poštovani interesi ruske crkve, izjavio je portaprol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Naravno, veoma pažljivo i sa velikom zabrinutošću pratimo kako se razvijaju odnosi između Ruske pravoslavne crkve i Vaseljenske patrijaršije“, rekao je Peskov novinarima, preneo je TAS S.

„Nadamo se da će prevladati zdrav razum i u isto vreme se nadamo da će interesi Ruske pravoslavne crkve biti poštovani“, istakao je Peskov.

On nije izneo detalje na koje je interese Ruske pravoslavne crkve mislio.

„Govoreći o interesima, Ruska pravoslavna crkva treba da pruži objašnjenja. Ne možemo da se mešamo u poslove crkve“ objasnio je Peskov.

On je naveo da je Pravoslavna crkva jedna od ključnih religija u Rusiji i da, naravno, ruski zvaničnici nisu indiferentni prema tome kakve odnose Ruska pravoslavna crkva ima sa drugim crkvama.

Ruska pravoslavna crkva saopštila je u ponedeljak da je donela odluku da prekine sve odnose s Vaseljenskom patrijaršijom, nakon što je ona najavila da će podržati autokefalnost Ukrajinske crkve, odnosno njeno odvajanje od Moskovske patrijaršije.

Ruski mitropolit Ilarion izjavio je u Minsku da Ruska crkva nema drugog izbora, sem da prekine odnose s patrijaršijom u Carigradu, preneo je Rojters.

Ukrajina je prošle nedelje dobila odobrenje Vaseljenske patrijaršije da se pokrene proces uspostavljanja autokefalne ukrajinske crkve, što, kako navodi Rojters, zvanični Kijev vidi kao ključni korak u zaustavljanju Rusije u mešanje u unutrašnje poslove Ukrajine.

Ruska crkva je to nazvala najvećim raskolom u hrišćanstvu u poslednjih hiljadu godina.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar