U trendu

Krivokapić i Lajčak o procesu evropskih integracija

PODGORICA – Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić sastao se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana, Miroslavom Lajčakom, a dvojica zvaničnika razgovarala su o procesu evropskih integracija.

Krivokapić je istakao da je vrlo dinamičan intenzitet kontakta sa predstavnicima EU i država članica svojevrsna potvrda opredeljenosti Vlade Crne Gore da postane buduća članica EU, prenosi RTCG.

„Verujemo u proces evropskih integracija i našu evropsku perspektivu. Vlada u punom kapacitetu radi na ispunjavanju obaveza iz evropske agende kako bi se što pre stekli uslovi da Crna Gora postane punopravna članica“, kazao je Krivokapić.

Lajčak je kazao da je jedan od prioriteta EU evropska integracija Zapadnog Balkana, te da je EU potreban Zapadni Balkan.

On je istakao da sa zadovoljstvom očekuje da vidi dalji napredak Crne Gore na njenom evropskom putu kroz odlučne reforme.

Posebno je naglasio usklađenost Crne Gore sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, čime, kako je rekao, šaljemo jaku političku poruku, sa čime treba nastaviti.

On je takođe kazao da je Crna Gora u dobroj poziciji da bude prva zemlja u regionu koja će postati članica EU.

Krivokapić je informisao Lajčaka o aktivnostima na planu borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala i istakao da će Vlada Crne Gore biti garant vladavine prava u celini.

„U tom smislu ne vidimo alternativu. Vlada je odlučna da se suoči sa svim izazovima kako bi Crna Gora u najkraćem roku bila spremna za članstvo“, naglasio je Krivokapić.

Krivokapić i Lajčak su se saglasili da je Crna Gora važan faktor stabilnosti na Zapadnom Balkanu, te izrazili uverenje da će se unutrašnje političke prilike stabilizovati, u cilju jačanja međupartijske podrške za proces integracije.

U tom kontekstu, Lajčak je naglasio da će EU nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.