U trendu

Krivokapić predložio Nacrt deklaracije i o spornom Zakonu

PODGORICA – Poslanik opozicione Socijaldemokratke partije, Ranko Krivokacih, dostavio je parlamentu amandmane i Nacrt deklaracije kojom se, kada je reč o Zakonu o slobodi veroispovesti, ohrabruje prevazilaženje razlika kroz istinski dijalog.

U nacrtu deklaracije, koja bi trebalo da bude usvojena na sastanku koji počinje danas se navodi da dijalog o tom pitanju treba da bude u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima za ljudska prava, naročito mišljenjem Venecijanske komisije od 24. juna prošle godine.

Navodi i da su saglasni da zakonsko uređenje verskih zajednica spada u nadležnost države, piše podgorička Pobjeda.

Takođe se ističe značaj dijaloga na implementaciji Zakona.

U pomenutom nacrtu Krivokapić poziva evropske partnere Crne Gore da hitno reaguju na pokušaj, kako se navodi, urušavanja modela građanskog uređenja suverenih država.

Predložio je da skupštinski Odbor za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore (POSP) u Deklaraciji upozori na prisutne regionalne tendencije jačanja nacionalizama, oživljavanja nacionalističke retorike i mešanja u unutrašnje stvari drugih suverenih zemalja.

Predložio je i da se u Deklaraciji „pozove i vlast i opozicija da se u parlamentu vodi debata na način što će se snažiti nivo političke kulture“.

Krivokapić je pozvao parlamentarnu većinu da svoja ovlašćenja ne upotrebljava na način na koji se derogira pozicija i status poslanika i tako doprinese većem poverenju na relaciji vlast-opozicija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.