U trendu

Kriza se nastavlja: Nema dogovora medju liderima Makedonije

Evropski komesar Johanes Han je saopštio da „nije bilo konačnog sporazuma“ u „otvorenim i podrobnim razgovorima“ o rešavanju teške političke krize u Makedoniji u kojima su u Briselu u sredu učestvovali prvaci glavnih makedonskih vladajućih i opozicionih stranaka, predstavnici Evropske unije i američki ambasador u Skoplju.

Han je u saopštenju naglasio da „Evropska unija poziva sve strane da u interesu svoje zemlje i građana neodložno dođu do konačne političke nagodbe i iznesu opipljive predloge u tom cilju, a na temelju dogovora postignutog 2. juna u Skoplju“.

„Reforme na koje su se svi partijski lideri tada obavezali, moraju se hitno sprovesti što je od suštinske važnosti da ta zemlje može napredovati na evro-atlantskom putu“, predočio je komesar za proširivanje EU, Han.

On je dodao da će Evropska komisija sada razmotriti kako najbolje može doprineti tom političkom procesu i pomoći u raspravi u tom cilju.

Han, vođa delegacije EU u posredovanju za rešavanje krize u Makedoniji Ivo Vajgl i još neki predstavnici EU, kao i američki ambasador u Skoplju Džes Bejli su s čelnicima makedonskih stranaka razgovarali s ciljem da postignu nagodbu prvenstveno o formiranju prelazne vlade do načelno prihvaćenih vanrednih izbora u Makedoniji početkom iduće godine.

U razgovorima su učestvovali makedonski premijer i prvak stranke VMRO-DPNE Nikola Gruevski, šef albanske vladine koalicione stranke DUI Ali Ahmeti, kao i vođa opozicione Socijaldemokretske stranke Zoran Zaev i opozicione Demokratske partije Albanaca Menduh Tači.

Jedno od bitnih pitanja za dogovor je da li bi premijer Gruevski do vanrednih izbora trebalo da ostane na čelu vlade ili bi, što prevashodno traži Zaev, morala da se formira prelazna vlada do izbora u aprilu, bez premijera Gruevskog, iako uz moguće učešće predstavnika njegove stranke VMRO-DPNE.

Gruevski je odbacio zahteve da napusti položaj premijera i rekao da je ubeđen u pobedu i na vanrednim izborima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.