U trendu

Krizni sastanak kod Angele Merkel

Lideri nemačke vladajuće koalicije okupili su se na kriznom sastanku kod kancelarke Angele Merkel.

Jdina tema okupljanja je budućnost koalicije posle političkog potresa na izborima u pokrajini Tiringiji kada je prvi put izabran jedan premijer uz pomoć desničarske Alternative za Nemačku.

Socijaldemokrate traže odgovor i odgovornost Hirišćansko-demokratske unije i kritikuju rukovodstvo Anegret Kramp-Karenbauer, naslednice Merkelove na čelu CDU, prenose nemački mediji.

Izbor Tomasa Kemeriha za premijera Tiringije glasovima desničarske AfD izazvao je talas ogorčenja zbog čega je on posle samo 24 sata podneo ostavku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je ranije da je dan kada je Kemerih izabran uz podršku AfD i njenih konzervativaca bio loš dan za demokratiju i da bi taj izbor trebalo da bude poništen.

Danas je smenila zvaničnika vlade koji je uputio čestitku Kemerihu, a što su tražili njeni koalicioni partneri, Socijaldemokratska partija.

Izbor Tomasa Kemeriha, malo poznatog člana Liberalno-demokratske stranke u istočnoj državi Tiringiji, bio je prvi u kome je državni premijer pobedio uz podršku AfD, čime je prekršen posleratni konsenzus medju etabliranim strankama da izbegavaju krajnju desnicu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar