U trendu

Kuba ne želi da posreduje u venecuelanskoj krizi, podržava Madura

Kuba je danas odbacila mogućnost da posreduje u političkoj krizi koja pogadja Venecuelu i iskazala punu podršku svom glavnom političkom i ekonomskom savezniku, levičarskom venecuelanskom predsedniku Nikolasu Maduru.

Špekulacije da bi Kuba mogla da učestvuje u eventualnom medjunarodnom posredovanju u rešavanju krize pojavile su se pošto je predsednik Kolumbije Huan Manuel Santos nedavno posetio tu ostrvsku zemlju, navodi Asošiejted pres.

Potpredsednik Komunističke partije Kube Hose Ramon Mačado Ventura rekao je danas da „Kuba oštro odbacuje takve insinuacije i zahteva puno poštovanje suvereniteta i samoopredeljenja“ Venecuele.

„Oni koji spolja pokušavaju da drže lekcije o demokratiji i ljudskim pravima dok podstiču državne udare i terorizam treba da drže ruke dalje od te države“, rekao je Ventura na obeležavanju godišnjice neuspešnog napada na kasarnu Monkada 1953. godine, koji se smatra početkom kubanske revolucije pod vodjstvom Fidela Kastra.

Lideri opozicije pozvali su na 48-časovni generalni štrajk u Venecueli koji treba da počne danas, u znak protesta zbog Madurove namere da izmeni ustav zemlje.

Izbori delegata za ustavotvornu skupštinu, čiji zadatak treba da bude izmena Ustava Venecuele, zakazani su za nedelju, 30. jul.

Prošlog četvrtka je iz istog razloga održan 24-časovni štrajk koji je paralisao veći deo zemlje.

Više od 7,5 miliona gradjana Venecuele odgovorilo je na poziv opozicije pre dve nedelje i glasalo na nezvaničnom referendumu na kojem je odbačen Madurov plan o izmeni ustava.

Jedan od lidera opozicije Leopoldo Lopes, koji je ovog meseca pušten iz zatvora u kućni pritvor, rekao je u noćas objavljenom video klipu da Madurova vlast teži ukidanju demokratije, pozvao gradjane „da to zaustave mirnim otporom“ i apelovao na vojsku Venecuele da ne guši demonstracije protiv izmena ustava i da ne obezbedjuje glasanje u nedelju, navodi AP.

„Tražim od vas da ne budete saučesnici u uništenju republike, koju ste se obavezali da štitite“, rekao je Lopes vojnicima.

Masovni protesti protiv Madurovog režima počeli su 1. aprila, a u sukobima demonstranata i policije poginulo je od tada 100 ljudi.

Protesti koji se od početka aprila održavaju gotovo svakodnevno postali su način da ljudi izraze nezadovoljstvo zbog čestog nasilja u zemlji i katastrofalnog ekonomskog stanja, odnosno visoke inflacije, nestašice hrane, lekova i drugih potrepština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar