U trendu

Kuba okončava medicinski program sa Brazilom

HAVANA – Kubanska vlada saopštila je da završava program „Više lekara“ (Mos medicos) po kome je iz te zemlje u Brazil odlazilo nekoliko hiljada doktora koji rade za kubansku vladu u toj zemlji.

Kako prenosi AP, završetak programa signalizira zaoštravanje odnosa Kube i Brazila, gde je za predsednika nedavno izabran desničar Žair Bolsonaro, koji na tu dužnost stupa 1. decembra.

Kuba je to najavila pošto je Bolsonaro tokom kampanje pretio da će prekinuti program i nakon što je rekao da program može da se nastavi samo ako lekari primaju direktno plate iz Brazila i ako mogu da dovedu svoje porodice sa sobom.

Po tom programu, kubanska vlada uglavnom zadržava veći deo plate državnih službenika koji rade u inostranstvu, kao deo međunarodnih misija te države, a učesnicima uglavnom nije dozvoljeno da sa sobom vode članove porodica, kako bi se sprečila emigracija lekara.

Program je počeo pre pet godina, a zahvaljujući njemu oko 20.000 lekara sa Kube je brinulo o milionima pacijenata i iz udaljenih oblasti Brazila poput Amazonije.

Kuba slične misije održava u 67 zemalja, ali je „Više lekara“ bio jedan od najvećih i najvažnijih, i služio je kao veza između karipske države i Južne Amerike.

Lekari dobijaju i deo novca koji se isplaćuje kubanskoj vladi.

Brazilsko ministarstvo zdravlja saopštilo je da u Brazilu ima 8.332 kubanskih lekara, od kojih svaki košta oko 3.100 dolara mesečno, imaju plaćenu sobu i pansion.

Bolsonaro je rekao da će lekarima, koji žele da ostanu u Brazilu, ponuditi azil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.