U trendu

Kuba proglasila devet dana žalosti posle Kastrove smrti

Kuba je danas proglasila devet dana žalosti povodom smrti oca Kubanske revolucije Fidela Kastra, uključujući tri dana tokom kojih će urna s pepelom putovati od Havane do Santijaga de Kube gde će biti položena.

Povorka sa urnom bivšeg kubanskog lidera putovaće do Santijaga de Kube, grada na jugoistoku ostrva udaljenog skoro 900 kilometara od Havane.

U svom štabu u Santijagu de Kubi Kastro je 1959. godine, po bekstvu diktatora Fulgensija Batiste u inostranstvo, proglasio „početak revolucije“.

Vlasti su prvi skup u znak sećanja na Fidela Kastra najavile za ponedeljak ujutru u 9.00 na u Memorijalnom centru narodnog heroja i pesnika Hozea Martija, a gradjani će se potom oko 10.00 okupiti na Trgu revolucije kao i na drugim odredjenim lokacijama širom Kube.

Takvi skupovi su predvidjeni i u utorak.

Vlasti su navele da će Kastro po soptvenoj želji biti danas kremiran, ali posle toga nije navedeno da li je kremacija održana.

Put ka Santijagu de Kubi počinje u sredu.

Velika komemoracija biće održana 3. decembra u 7.00 po lokalnom vremenu u tom gradu, a dan kasnije urna će biti položena na groblju gde je takodje sahranjen narodni heroj Marti.

Očekuje se da će ceremonija polaganja pepela privući brojne strane zvaničnike, a da će povorka mobilisati milione.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.