U trendu

Kubanci se opraštaju od Fidela Kastra

Devet spratova visok portret mladog Fidela Kastra postavljen je uz ogromne slike palih gerilaca izložene na Trgu revolucije u Havani, gde će od danas Kubanci moći mimohodom da se oproste od čoveka koji je vladao zemljom pola veka.

Posle deset godina vodjstva mladjeg Kastrovog brata Raula, Kuba je ponovo zaokupljena rečima i slikama lidera koji je dominirao njihovim životima generacijama. Od njegove smrti u petak, državne novine, televizija i radio objavljuju omaže Kastru, bez prestanka se puštaju njegovi govori, intervjui i reportaže o putovanjima u inostranstvo, isprekidani samo sećanjima istaknutih Kubanaca.

„Vlada iskreno osećanje žalosti, to nije formalnost, to nije predstava, to nije okrenuto ka spolja nego je potuno intimno“, bivši predsednik Narodne skupštine Rikardo Lakron rekao je juče na džavnoj televiziji.

Kuba je u subotu proglasila devet dana žalosti povodom smrti oca Kubanske revolucije Fidela Kastra, uključujući tri dana tokom kojih će urna s pepelom putovati od Havane do Santijaga de Kube gde će biti položena.

Obični ljudi su uglavnom ostali u svojim kućama i proteklih dana nisu izlazili na ulice, koje su utihnule zbog zabrane puštanja muzike i održavanja proslava tokom devetodnevnog perioda žalosti za Kastrom.

Mada su, kako navodi agencija AP, neki mladi malo pogodjeni Kastrovom smrću i ne planiraju da prisustvuju manifestacijama organizovanim u njegovu čast, očekuje se da će desetine hiljada izaći danas na ulice posle devet sati ujutro po lokalnom vremenu kada će iz 21 orudja simultano biti ispaljen plotun u glavnom gradu Havani i u istočnom gradu Santijagu de Kuba, gde je Kastro pokrenuo revoluciju 1953. godine.

Zatim se očekuje da će Kubanci krenuti mimohodom do spomenika nacionalnog heroja Hozea Martija u centru trga u Havani gde će odati pošast i potpisati zakletvu da će nastaviti „koncept revolucije“ koji je izradio lider revolucije.

„Koncept revolucije“ je deo govora iz 2000. u kome Kastro poziva sve Kubance de veruju u „duboko ubedjenje da nijedna snaga na svetu nije sposobna da uguši snagu istine i ideja“.

Kubanska vlada nije navela da li će urna sa pepelom bivšeg predsednika biti izložena unutar spomenika. Sve škole i državne kancelarije biće zatvorene tokom odavanja počasti Kastru koje će traja 13 sati danas i takodje i sutra, a završiće se mitingom na trgu, poput onih na kojima je Kastro često govorio dok je bio na vlasti. 

Od srede Kastrovi posmrtni ostaci biće u trodnevnoj povorci nošeni po celoj Kubi, a biće sahranjeni u nedelju u na groblju Santa Ifigenija u Santijagu, drugom najvećem gradu u zemlji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.