U trendu

Kubarkov: U napadu ostećeno ili uništeno 30%infrastrukture

KIJEV – U ruskom napadu ostećeno je ili uništeno do 30 odsto ukrajinske infrastrukture vredne 100 milijardi dolara, izjavio je ukrajinski ministar za infrastrukturu Oleksander Kubrakov, dodajući da bi rekonstrukcija mogla da se postigne za dve godine korišćenjem zamrznutih ruskih sredstava.

Ukrajina ranije nije navodila konkretan uticaj na infrastrukturu, kao što su putevi i mostovi, iako zvaničnici kažu da ukupna šteta od transporta do kuća i drugih zgrada, do sada iznosi oko 500 milijardi dolara, preneo je Rojters.

„Praktično sve komponente naše transportne infrastrukture su stradale u ovom ili onom obliku“, rekao je Kubrakov.

On je kazao da je napad koji je Rusija pokrenula u februaru, a koji je nazvala specijalnom vojnom operacijom, uticao na 20 do 30 odsto celokupne infrastrukture sa različitim stepenom oštećenja i različitim nivoima uništenja.

Kubrakov je istakao da je više od 300 mostova na državnim putevima uništeno ili oštećeno, više od 8.000 kilometara puteva je moralo da se popravi ili obnovi i da je desetine železničkih mostova dignuto u vazduh.

On je naveo da šteta do sada iznosi 100 milijardi dolara.

Ukrajinski ministar za infrastrukturu je rekao i da je njegovo ministarstvo počelo rekonstrukciju u oblastima koje su sada pod kontrolom ukrajinskih trupa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar