Kučan: Optužbe na moj račun ne zaslužuju ozbiljan komentar

LJUBLJANA – Nekadašnji predsednik Slovenije Milan Kučan izjavio je, povodom krivične prijave koja je protiv njega podneta srpskom tužilaštvu za ratne zločine, da optužbe na njegov račun ne zaslužuju ozbiljan komentar.

Kako kaže, Srbija mora da se suoči sa politikom devedesetih, koja je, dodaje, „prouzrokovala otpor praktično kod svih naroda nekadašnje zajedničke države“.

„To je bila retrogradna politika, koja je za dugi niz godina zaustavila razvoj, pre svega Srbije, pa i drugih republika. Uveren sam, da će do samorefleksije tog perioda i do celivite ocene tadašnje politike morati doći ako Srbija ozbiljno želi iskoračiti na put u EU“, kazao je Kučan za vikend izdanje lista „Danas“.

U krivičnoj prijavi koju je protiv Milana Kučana i još nekoliko lica iz Teritorijalne odbrane (TO) Slovenije podneo beogradski advokat Dušan Bratić navodi se da je Kučan kao predsednik Slovenije imao efektivnu komandnu vlast nad svim oružanim formacijama, te kao takav, ulazi u red glavnih zločinaca za razbijanje Jugoslavije i kršenje pravila Ženevske konvencije za vreme sukoba na teritoriji slovenačke federalne jedinice bivše SFRJ.

Sukobi između JNA i TO Slovenije trajali su od 27. juna do 7. jula 1991. godine.

(Tanjug)

Napišite komentar