U trendu

Kuleba: Evakuacija diplomata je preuranjena

KIJEV – Odluka o evakuaciji diplomata i njihovih članova porodice iz Ukrajine, koju je u ponedeljak objavilo nekoliko zemalja, preuranjena je, ocenio je danas ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

“Na teritoriji Ukrajine imamo 129 diplomatskih predstavništava. Četiri predstavništva su saopštila da počinju da evakuišu svoje diplomate iz bezbednosnih razloga. Preostala su navela da ne vide razloge za evakuaciju, i da će nastaviti da rade sa kompletnim osobljem, uključujući članove porodica diplomata”, izjavio je Kuleba za ukrajinsku ICTV, a navodi ruska agencija TAS S.

On je, međutim, dodao da smatra da je odluka o evakuaciji bila preuranjena.

“Nije bilo suštinskih, praktičnih razloga za to. Ne želim da minimiziram situaciju ili nivo pretnje, ali sve bi trebalo da bude dobro osmišljeno i urađeno na vreme”, izjavio je Kuleba.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov je juče izjavio da su ambasade Australije, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD najavile evakuaciju svog diplomatskog osoblja iz Ukrajine.

Kako navodi TAS S, Zapad i Kijev su u poslednje vreme širili tvrdnje o navodnoj potencijalnoj invaziji Rusije na Ukrajinu, što je portparol Kremlja Dmitrij Peskov okarakterisao kao “prazne i neosnovane“ tvrdnje koje imaju da cilj da doprinesu eskalaciji tenzija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar