U trendu

Kuleba: Grosi pristao da pošalje stručnjake u Ukrajinu

KIJEV – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da je generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi pristao da pošalje stručnjake u tu zemlju nakon izjave ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua o mogućim provokacima Ukrajine upotrebom „prljave bombe“.

„Tokom telefonskog razgovora sa Grosijem, zvanično sam pozvao IAEA da hitno pošalje stručnjake u mirne objekte u Ukrajini za koje Rusija lažno tvrdi da razvijaju prljavu bombu“, objavio je Kuleba na Tviteru.

Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, za razliku od Rusije, Ukrajina je uvek bila i ostala transparentna, te da oni nemaju šta da kriju.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu preneo je juče kolegama iz Francuske i Turske zabrinutost zbog „mogućih provokacija Ukrajine upotrebom prljave bombe“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Kako se navodi, Šojgu je to rekao u telefonskim razgovorima sa francuskim i turskim kolegom, Sebastijanom Lekornuom i Hulsijem Akarom.

Prljave bombe su napravljene od konvencionalnih eksplozivnih sredstava, ali je njihovo jezgro obavijeno radioaktivnim materijalom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.