U trendu

Kuleba podnosi predlog Zelenskom za prekid odnosa sa Iranom

KIJEV – Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba izjavio je danas da će predložiti predsedniku Volodimiru Zelenskom da Kijev prekine diplomatske odnose sa Teheranom zbog snabdevanja Rusije oružjem.

Kuleba je na konferenciji za novinare rekao da Teheran snosi punu odgovornost za uništenje u Ukrajini i dodao da će Kijev poslati zvaničnu notu Izraelu tražeći hitne isporuke protivvazdušne odbrane i saradnju u tom sektoru, preneo je Rojters.

Krajem septembra iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amir-Abdolahian izjavio je da Teheran ne podržava nijednu stranu u sukobu u Ukrajini i da je protiv isporuke stranog oružja i Kijevu i Moskvi, naveo je TAS S.

Bela kuća je juče optužila Iran da iznosi lažne tvrdnje kada kaže da Rusija ne koristi iranske bespilotne letelice za napade na Ukrajinu.

Poslednjih nedelja Ukrajina je prijavila više ruskih napada u kojima se koriste bespilotne letelice iranske proizvodnje, dok sa druge strane Iran negira da je isporučio dronove Rusiji.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije danas da Rusija koristi bespilotne letelice domaće proizvodnje, a pitanje o kupovini iranskih dronova trebalo bi da bude upućeno Ministarstvu odbrane.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.