U trendu

Kurc se pred izbore opušta u Hrvatskoj

Do vanrednih parlamentarnih izbora u Austiji ostalo je još dva i po meseca, a nervoza raste pre svega kod Socijaldemokratske partije (SPO) kancelara Kristijana Kerna i Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijana Štrahea, dok je najmlađi u izbornoj trci Sebastijan Kurc, šef Narodne stranke (OVP) potpuno opušten.

Iako predizborna kampanja u suštini traje više od godinu dana, pošto rasprave između SPO i OVP, koalicionih partnera, neprestano traju, Kurc je odlučio da zvanična kampanja bude ekstremno kratka.

Zvaničan početak kampanje OVP, odnosno „Liste Kurc“, najavljen je za 23.septembar.

Tada će u bečkoj gradskoj dvorani „Štathale“, inače terenu na kojem je do sada primat imala SPO, biti održan prvi zvanični predizborni skup na koji se očekuje dolazak članova iz čitave zemlje.

Iako zvanično nije započeo predizbornu kampanju Kurc vodi savršenu izbornu trku, pošto je uspeo da pridobije ogromne simpatije birača, a njegov sajt prati već sada više od 100.000 ljudi, a i uspeo je da prikupi ogromne svote donacija za izbore.

U OVP očekuju da će donacijama biti ostvaren predizborni budžet u visini do 15 miliona evra, od kojih može, prema zakonu, potrošiti svega 7 miliona evra.

Kurca već sada podržavaju veliki preduzetnici, kao što su kompanije KTM, Rauh ili Red Bul.

Komitet onih koji ga podržavaju, a koji će biti predstavljen u septembru, već sada okuplja važne ličnosti iz čitave zemlje.

Za razliku od SPO i FPO Kurc je već praktično osmislio kampanju, pri završetku je sastavljanja liste kandidata, a i isplanirana je turneja po Austriji.

Dolaskom Kurca na čelo stranke OVP je doživela uzlet na političkoj sceni i u svim istraživanjima ima jasnu prednost u odnosu na druge.

Nakon svih priprema je Kurc odlučio da ode na odmor nedelju dana u Hrvatsku, a potom će 7. avgusta nastaviti sa kampanjom.

Na drugoj strani SPO i Kern nalaze se u haosu, pošto je šef predizbornog tima Štefan Sengl, neočekivano, napustio funkciju, rekavši da to čini iz ličnih razloga, a prema insajderima, jer mu se razni mešaju u planiranje strategije.

Zbog tog problema je Kern odlučio da lično uzme sve u svoje ruke i sredi stanje u stranci, time što je na mesto šefa kampanje postavio svog portparola Johanesa Fetera, koji je do skoro bio portparol OMV.

Kampanja SPO biće, kako se očekuje, potpuno usmerena na ličnost Kerna, a strategija je da se u izbornu trku, za određene teme, šalju i resorni ministri.

SPO ima i problem sa izbornim budžetom i očekuje se da će maksimalno prikupiti šest miliona evra, što je najmanji budžet od svih „velikih“ partija.

Velika nada im je da Kern u TV duelu, na kraju kampanje, pobedi.

U FPO, trećoj po snazi političkoj stranci, do sada su „prespavali“ kampanju koju već mesecima vode SPO i OVP.

Slobodarce stigao je umor od duge, skoro jednogodišnje kampanje na predsedničkim izborima.

Ipak, Štrahe se vraća sa dvonedeljnog odmora sa Ibice u Beč sa osmišljenom strategijom.

U predizbornoj kampanji FPO će koristiti sve do sada uspešne teme, kao što su bezbednost, izbeglice, strah od terorizma i stranci, a Štrahe će se prikazati kao pouzdani reformator, koji želi novi početak, a ko želi da se on dogodi, prema porukama slobodaraca, moraće da glasa za FPO.

Iako je stranačka kasa pred početak predizborne kampanje gotovo prazna FPO je preko kredita obezbedila sredstva u visini od oko 10 miliona evra.

Svu „snagu“ FPO namerava da upotrebi od 15.septembra, kada kreće bitka plakatima, a Kurca smatraju najvećom pretnjom.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.