U trendu

Kurc za „Evropu supsidijarnosti“

BEČ – Austrijski kancelar Sebastijan Kurc podržava predloge predsednika Francuske Emanuela Makrona u njegovom zalaganju za „evropsku renesansu“ u oblastima zaštite granice i jačanja konkurentnosti, ali ističe da je on za Evropu supsidijarnosti.

Kurc je, u izjavi agenciji APA, naglasio da je za Evropu koja bi bila snažna u velikim pitanjima, a kod ostalih odlučivanje prepustila regionima ili zemljama članice.

„Nama je potrebno ukupno gledano manje pravila, ali kojih bi se pridržavali“, naglasio je on dodajući da je zajedničko delovanje potrebno po pitanju zaštite granica EU i jačanja konkurentnosti, ali da nema potrebe za zajedničkom socijalnom politikom.

Takođe podržava i Makronov predlog za novo partnerstvo sa Afrikom, veći fokus na inovacije, povlašćen tretman preduzeća iz EU i ambicioznu borbu protiv klimatskih promena.

Isto tako zalaže se za fer oporezivanje internet giganata u Evropi, kao i za borbu protiv mržnje, posebno antisemitizma, i to i na internetu.

Druge predloge, kao što su jedinstvena minimalna plata u EU, socijalna unija ili objedinjavanje dugova, on odbija.

„Kao neutralna zemlja, koja nije članica NATO kritički gledamo i na planove povećanja izdataka za odbranu na dva odsto BDP-a, ali i obavezu pružanja vojne pomoći“, rekao je Kurc ističući da pozitivno gleda na zajedničku fotelju EU u Savetu bezbednosti UN.

Pozdravio je pokrenutu debatu o budućnosti EU, koju je inicirao Makron.

„Kao neko ko je za EU u našem je interesu da radimo na delotvornoj i snažnoj EU, kao i da zaštitimo naš evropski način življenja“, objasnio je on dodajući da pod tim podrazumeva vladavinu prava, demokratiju i slobode, koje treba braniti.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike