U trendu

Kurdima nema mesta na pregovorima o Siriji

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je danas da bi učešće predstavnika kurdskih snaga na pregovorima o Siriji bilo opasno i da će ugroziti mirovnu inicijativu koju predvode Ujedinjene nacije.

Čavušoglu je danas to rekao u Ankari nekoliko sati pre nego što će se specijalni izaslanik UN za Siriju Stafan de Mistura obratiti novinarima u Ženevi i govoriti o planovima za razgovore sirijske vlade i predstavnika opozicije ove nedelje.

Mirovna inicijativa bi trebalo da pomogne u okončanju rata koji je za skoro pet godina odneo više od 250.000 života, ali je u njoj došlo do odlaganja i sporova, posebno oko toga ko će učestvovati na strani opozicije.

Čavušoglu je rekao da Turska snage sirijskih Kurda smatra „teroristima“, ali su te snage u borbi protiv Islamske države u Siriji podržale SAD i druge zemlje, medju kojima i Rusija.

Navodeći da su kurdske Narode zaštitne jedinice, oružano krilo kurdske Partije demokratske unije, teroristička organizacija, Čavušoglu je rekao da nijedna teroristička organizacija ne bi trebalo da učestvuje u ženevskom procesu, prenela je agencija Džihan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.