U trendu

Kušner u Bahreinu: Trampov mirovni plan 'šansa veka'

Visoki savetnik američkog predsednika Donalda Trampa, njegov zet Džared Kušner je danas na konferenciji u Bahreinu poručio Palestincima da ih SAD nisu napustile i da je Trampov mirovni plan „šansa veka“, a ne – kako se ranije govorilo – „sporazum veka“.

Kušner je govorio na otvaranju konferencije u Manami, glavnom gradu Bahreina, gde će se predstaviti prvi ekonomski deo dugo očekivanog plana za izraelsko-palestinski mir.

„Saglasnost s ekonomskim napretkom je neophodan uslov za rešavanje ranije nerešivih problema”, rekao je on.

Dvodnevni skup se neće baviti političkim rešenjima za Bliski istok, a Kušner je najavo da će se to kasnije razmatrati.

„Da budemo jasni: ekonomski rast i prosperitet palestinskog naroda nisu mogući bez trajnog i fer političkog rešenja sukoba koje garantuje bezbednost iIzraela i poštuje dostojanstvo palestinskog naroda“, rekao je Kušner, preneo je Frans pres.

On je istakao da ekonomski plan koji SAD predlažu, jeste „preduslov za mir“.

Plan „Mir za prosperitet“ predvidja 50 milijardi dolara investicija tokom deset godina, uključujući 28 milijardi dolara za Zapadnu obalu, a ostatak za Egipat, Jordan i Liban kako bi se asimilovale palestinske izbeglice koje tamo žive.

Plan obuhvata i 179 infrastrukturnih i poslovnih projekata.

Na skupu u Bahreinu učestvuju poslovni ljudi iz sveta, uključujući Izraelce i Palestince, ali ni jedna strana nije poslala zvaničnu delegaciju.

Egipat, Saudijska Arabija, Maroko, Jordan i zemlje Zaliva poslale su finansijke zvaničnike na konferenciju.

Izraelski zvaničnici nisu pozvani da bi dogajaj bio apolitičan, navode izraelski mediji.

Palestinska uprava je unapred odbacila plan i ne želi da ima veze s konferencijom u Bahreinu jer smatra da ekonomski predlog ne može prethoditi političkom rešenju koje se bavi njihovim dugotrajanim zahtevom za državnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.